Dusené batáty s jačmennými krúpami

12:25

Neviem prečo, ale u nás vo ZV sú batáty nedostatkovým tovarom. Zakaždým, keď idem do obchodu, tak ich mám na zozname a takmer vždy odídem bez nich, lebo buď nie sú, alebo za ne pýtaju nekresťanskú sumu. Ale tentokrát sa zadarilo, tak som hňeď zhrabla 2 kilá a už hlava pracovala na lné obrátky a kula pikle, čo z nich bude. Toto je prvé jedlo, ktoré som z nich pripravila. Ďalší recept bude na pečený fenikel s batátmi.
A prečo je dobré jesť sladké zemiaky? Batáty obsahujú podobne ako mrkva betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, pokiaľ sa kombinuje s nejakou tukovou zložkou - čiže olej, maslo, syr...
Tieto zemiaky obsahujú tiež vitamíny skupiny B a C, draslík a fenolické kyseliny s protirakovinovým účinkom.


Na 4 porcie budete potrebovať:

2 cibule nakrájané na drobno
2 strúčiky cesnaku nakrájané na drobno
1 väčší batát nakrájaný na kocky
1/2 hrnčeka jačmenných krúpov
1/2 hrnčeka šošovice
1/4 čínskej kapusty nakrájanej na drobno
3 bobkové listy
2 PL slnečnicového oleja
1/2 ČL kurkumy
čerstvo mleté čierne korenie
štipka mletého koriandru
štipka chilli
soľ

  • Do stredne veľkého hrnca (ja som použila prvýkrát nový smaltovaný:) dáme zohriať olej a orestujeme na ňom do sklovita cibuľu. 
  • Potom pridáme cesnak a kurkumu a ešte minútku restujeme.
  • Vsypeme prepláchnuté krúpy spolu so šošovicou a podlejeme 3-4 hrnčekmi vody. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkový list.
  • Varíme asi 15 minút, potom vmiešame aj sladký zemiak a varíme ďalších 12-15 minút.
  • Nakoniec vmiešame aj čínsku kapustu, povaríme ešte pár minút a odstavíme.

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky